The Colorfield Performance is een uniek Landart project. Bijna 500 panelen zijn beschilderd, waaronder ik ook had deelgenomen.

Dit groot kunstwerk was te bezichtigen van 1 september t/m 2 oktober 2023, zie persbericht.

Hieronder het werk dat ik had gemaakt, met uitleg erover. Veel leesplezier!

Project: The ColorField Performance 2023

Titel: Het leven, 2023

Materiaal: Acrylverf en oliepastelkrijt

Formaat: 122 x 122 cm

Prijs: E 950

Vormen en symbolen in combinatie met kleur is mijn leidraad in al mijn kunst, waarbij het me gaat om een bevredigende compositie te vinden waarbij gezocht wordt naar balans en harmonie.Daarnaast is het mijn streven om het beeld kracht en optimisme uit te laten stralen. In al mijn werk zet ik negatieve emoties om in positieve emoties. En positieve emoties in nog meer vreugde. Het biedt troost en brengt me in contact met mijn hoger bewustzijn oftewel het goddelijke. Vormen, symbolen en kleuren hebben bewust of onbewust betekeniskracht, mede daardoor werkt deze beeldtaal het beste om mijn gevoel ermee te vertalen. Tevens zorgt het voor een minimalistisch en abstract beeld. Dit biedt ruimte voor eigen invulling van de emoties van de toeschouwer. Daarbij hoop ik een universeel beeld te creëren, waarmee ik ook troost en inspiratie aan de ander kan bieden.

De titel van het schilderwerk is ‘het Leven’. Het symboliseert een samensmelting van alles wat er is in de kosmos (o.a. onze aarde;  mensen, natuur, de wetenschap, zon en alle overige planeten, sterren en melkwegstelsels)  en tevens een boodschap aan alle mensen die op zoek zijn naar (meer) verbinding met zichzelf en met anderen. Daarnaast is het mijn intentie om op een plat vlak een 3-dimensionaal beeld te creëren om mijn werkelijkheid zichtbaar te maken.

Wij zijn allen op zoek naar verbinding met onszelf en anderen, vooral in dit materialistische tijdperk. Dit komt mede doordat we verwijderd zijn van de natuur, terwijl de natuur juist een hele belangrijke factor is om onszelf terug te vinden.  In die zin hoeven we niet op zoek te gaan, want alles is er al, de natuur staat voor ons klaar. Alleen als we bereid zijn samen te werken met de natuur. De natuur voorziet ons van eten en rust. Daarnaast kunnen we leren van de natuur als we leven volgens de natuurwetten. Bijvoorbeeld als we naar het weer kijken die onvoorspelbaar zijn gang gaat. De ene dag stormt het en de andere dag schijnt de zon. De natuur laat ons zien dat er voor- en tegenspoed is net zoals het leven van de mens met pieken en dalen. Deze tegenpolen hebben elkaar nodig om te blijven groeien en bij elke vorm van groei worden we als mens sterker. Tevens is de natuur onverwoestbaar. Bijvoorbeeld na een hevige bosbrand kan een boom zich weer herstellen. Op dezelfde wijze heeft de mens ook de kracht in zichzelf zitten om elk obstakel te overwinnen.

Het werk is opgebouwd in diverse lagen, zowel letterlijk als figuurlijk genomen.

Er zijn enkele verflagen over elkaar gebracht, deze zijn niet allemaal zichtbaar voor het oog. Elke laag staat symbool voor een obstakel die overwonnen kan worden.

Het veelvuldig gebruik van kleur staat symbool voor de verschillende energie en materie die bij elkaar komen, net zoals het natuurverschijnsel van de regenboog met haar opvallende kleuren. Tevens staat het voor elk obstakel die een mens kan overwinnen, en komt er meer ‘kleur’ in ons leven.

Er zijn regelmatig in het werk overlappingen van diverse vormen te zien, hiermee wil ik de eenheid die in de kosmos bestaat benadrukken. Deze vormen verwijzen naar o.a. de aarde, zon, en de overige planeten-sterren-melkwegstelsels. Deze staan ver uit elkaar in afstand, toch anderzijds juist heel dichtbij omdat wij en alles uit dezelfde materie oftewel moleculen bestaan, dit kunnen we ook wel eenzelfde energie noemen.

Tevens geloof ik dat we naast het lichamelijk (aarde-materie) ook geestelijk (ons ((onder))bewustzijn) een eenheid zijn. Waarin iedereen gelijk is ongeacht de achtergrond waaronder opvoeding, status of religie. Wij mensen zijn allen gelijk en ik geloof erin dat elk mens authentiek is en hier op aarde een  taak heeft om te vervullen. In die zin vullen we elkaar allen aan.

In het werk zie je veel organische vormen zoals golfachtige vormen die verwijzing naar de natuur waaronder de zee of een tornado. Daarnaast zijn er o.a. vormen die op takken en bladeren van een boom, veren of vissen lijken.

De overige lijnen en vormen met verschillende richtingen zorgen voor een beeldtaal gericht op beweging, dit staat symbolisch voor het energetisch leven en tevens wil ik de boodschap uitdragen: sta nooit stil maar wees als stromend water.

Daarnaast komt de vorm van de cirkel veelvoudig terug, de betekenis van het oneindige.  Deze verwijzen naar de zon, aarde, en overige planeten-sterren-melkweg- stelsels of andere ronde vormen die in de natuur voorkomen.

Ook komen er metamorfoses in terug die verwijzing naar het fenomeen van de eindeloze cyclus van het leven. Dit is te zien aan de kleine rondjes/puntjes die overlopen naar andere vormen, zoals een cel kan uitgroeien tot een vis of een volledige planeet.

De vorm helemaal rechtsboven in de hoek is een niet opvallend lamp/buis achtige onderdeel te zien en rechts onder richting het midden een shuttleachtige vorm, deze verwijzen beide(n) specifiek naar de wetenschap. De shuttle verwijst niet alleen naar de wetenschap in de ruimtevaart maar ook naar de natuur: De spaceshuttle lijkt in tegenstelling  ook op een tent. Deze tent staat symbool voor de kracht van het leven van de natuur. Hierbij wil ik ook de boodschap uitdragen dat ik een dubbel gevoel heb bij de wetenschap in de ruimtevaart. Aan een kant is het een mooie samenwerking en maakt het ons bewuster van de pracht van o.a. de aarde en het universum en aan de andere kant zie ik het ongenoegen en de drang naar meer terwijl op aarde alles is wat wij als mensen daadwerkelijk nodig hebben.

In de paarse ovale vorm, bijna op de voorgrond (want er staan enkele lijnen overheen), zie ik de toeschouwer (de mens, inclusief mijzelf) die naar zichzelf en de kosmos kijkt. Naar zichzelf bedoel ik het onderbewuste oftewel de ziel die losstaat van alle materie en alleen uit energie bestaat. Tevens ervaar ik dat de paarse vorm voor het ‘NU’ staat.  Want er bestaat geen tijd; geen verleden en geen toekomst want alles is alleen maar in beweging.