Over mijn werk

VORMEN EN SYMBOLEN zijn van kinds af aan mijn basis geweest om mee te werken.
Dit gaf en geeft mij een gevoel van identiteit en balans.
De cirkelvorm die ik veel gebruik staat bijv. in wetenschappelijke symboliek voor oneindigheid. Mijn persoonlijke symboliek die ik hier vervolgens aan geef is dat ik hier een wereld in zie.

Inmiddels weet ik dat vormen, kleuren en symbolen bewust of onbewust betekeniskracht hebben die de gemoedstoestand of psyché kan beïnvloeden. Hier is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en heeft zich al bewezen sinds de oudheid van de menselijke geschiedenis.

Met mijn bewust gekozen herhaling van vormen, kleuren of symbolen wil ik een VERHAAL vertellen voor MIJZELF en voor ANDEREN. Mijn intentie is dus om een emotie, gevoel of gebeurtenis in een VERHAAL te plaatsen wat mij RAAKT en visa versa IEDEREEN.

Deze werkwijze is voor mij tevens MEDITATIEF en brengt mij mede in BALANS, doordat ik contact maak met het UNIVERSUM en alles in mij een rustgevend geheel wordt, waarin alles COMPLEET voelt. WIJ ZIJN HET UNIVERSUM IN HET KLEIN.

Mijn geloof is dat DISBALANS ontstaat, omdat je niet dicht bij de natuur staat oftewel niet je intuïtie, je innerlijke volgt in deze chaotische en materialistische maatschappij.

De intentie van mijn kunst is ook de kijker dit gevoel van compleetheid te laten ervaren en spiritueel mee te nemen in mijn reis.

Ik geloof ook in de kracht van elke individu, omdat elk mens uniek en volmaakt is, ongeacht religie, opvoeding, geslacht en leeftijd. Elk mens heeft een doel op deze wereld en is volmaakt.

WE ZIJN MET ZIJN ALLEN EEN EENHEID. Dit wil ik absoluut uitdragen in mijn kunst.

D.m.v. Interactieve kunst laat ik meerdere personen deelnemen aan een activiteit door o.a. mee te tekenen, zodat dit gevoel ervaren kan worden. Deze interactieve kunst tentoonstel ik graag, zodat ik kan laten zien dat kunst een EENHEID kan zijn, waar meerdere mensen aan meegewerkt hebben.

Deels in dit kader wil ik ook vlekken of oneffenheden in mijn werk een symboliek of verhaal aan koppelen. Perfectie hoef je niet na te streven. Je bent goed precies zoals je bent.

In het (her) gebruik van natuurlijke verf en materialen wil ik ook zo dicht mogelijk bij de natuur blijven staan en ook maatschappelijk uitdragen dat een gezond milieu essentieel is.

Veel plezier op mijn website,

Liefs Iris

Quote: Mijn filosofie is dat kunst humanistisch is, toegankelijk mag zijn en niet kan bestaan zonder de mens. Zonder toeschouwer verliest het deels zijn waarde, omdat het delen van kunst het mogelijk maakt om een andere vorm van vreugde over te brengen. Daar wil ik aan toevoegen dat CREATIVITEIT bestaat in meerdere vormen zoals het uitvinden van een nieuw geneesmiddel, het maken van een mooie stoel en het schrijven van een gedicht.

Opleidingen in kunst

2011-2012

POST HBO Opleiding Beroepskunstenaars In de Klas (BIK), Utrecht,

Het bedenken en uitvoeren van kunstprojecten voor in het basisonderwijs.

2001-2006

HBO opleiding Autonome Beeldende Kunst

AKV/St Joost, Den Bosch, Autonome  richting; vrij tekenen, fotografie, video, installaties, performance.

1997-2001

MBO Grafisch Lyceum Eindhoven, Eindhoven, Grafisch vormgeving, Ontwerp o.a.  huisstijlen.

 

Draai met de klok mee en leef in het nu, verleden is al verleden tijd.